Zašto je važan vitamin A? Ovaj vitamin igra iznimno važnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju

Vitamin A je neophodan nutrijent koji igra mnoge važne uloge u ljudskom tijelu, od kojih su najvažnije zdravlje očiju, pravilan rast te očuvanje imunološkog sustava. Otkriven je 1913. Prvi je poznat vitamin koji je topljiv u masnoći pa se ponekad naziva i anti-infektivan vitamin.

Saznajte koja je uloga vitamina A u našem organizmu.

Advertisement

Ovaj vitamin igra iznimno važnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju. Mnoge su tjelesne funkcije pod utjecajem razine vitamina A od kojih se izdvajaju: reguliranje aktivnosti adrenalina i hormona štitnjače, održavanje strukture živčanih stanica i njihovo pravilno djelovanje, imunološki sustav, rast stanica, zdravlje kože.

Vitamin A iznimno je važan za zdravlje očiju. Postoje četiri spoja koja ovaj vitamin sadrži, a koji su također sadržani u mrežnici ljudskoga oka i važni su za kvalitetu vida. Kada osoba ima nedostatak vitamina A, prvi očni simptomi toga su noćno sljepilo, smanjena sposobnost adaptacije oka na mrak i slično.

Advertisement

Nedostatak vitamina A posljedica je njegovog nedovoljnog unošenja prehranom ili nekog sekundarnog razloga kao što je nedovoljna apsorpcija, skladištenje ili transport vitamina u organizmu. Nedostatak ovog vitamina dovodi do veće stope smrtnosti, slabog rasta i razvoja, nesanice, umora, zaraznih bolesti, problema s očima i ušima, spolnih problema, gubitka težine.

Hrana bogata vitaminom A je: maslac, punomasno mlijeko, tamnozeleno lisnato povrće poput kelja i špinata, ostalo povrće poput mrkve, tikvica, batata. Tu možemo ubrojiti još i marelice, zelenu papriku i maslačak.

Vitamin A jedan je od esencijalnih nutrijenata koji je potreban pravilnom razvoju čovjeka i zaštiti od bolesti. Njegova smanjena razina dovodi do raznih zdravstvenih poteškoća. Važno je svakodnevno se hraniti namirnica koje su bogate ovim vitaminom kako bi vaše zdravlje bilo na potrebnoj razini.

Advertisement