Zašto jesti krastavce!?

Krastavac okusom možda i jest dosadan, ali to je biljka koja osvježava. Dok im je još sezona u salate dodajte krastavac, jer su oni dodatni izvor vode i hidratacije.

Krastavac pripada obitelji dinja, iz iste obitelji iz koje dolaze lubenice.

Advertisement

To su tropske biljke koje se mogu naći skoro u svim dijelovima svijeta. Iako je vrijeme kada počinjemo pripremati zimnice, kiseljenjem krastavaca gubi se većina hranjivih tvari koje sadrži.

Baš kao i lubenica, krastavci su bogati vodom. Oko 96% krastavca je voda koja je prirodno destilirana. Kada jedete krastavce preporučuje se da ne uklanjate koru jer on sadrži mnogo vitamina A. Krastavci sadrže i kompleks vitamina B, ali u manjim količinama.

Postoji razlog zašto se kriške krastavca stavljaju na oči. Krastavac sadrži kofeinsku kiselinu koja ima sposobnost da spriječi zadržavanje vode, pa kada se primjenjuju lokalnim putem može pomoći smanjiti natečene oči i podočnjake.

Advertisement

Imaju blag, neutralan okus pa će ih možda većina ljudi izbjegavati jer su im dosadni. Međutim, nemojte ih tako lako odbaciti. Voda koju sadrže gasi žeđ i dodatno hidratizira organizam. Osim toga, putem krastavaca možete unijeti dodatne antioksidanse koji su zdravi za tijelo i na sebe vežu slobodne radikale. Posebno će biti djelotvorni kod hrane kao što je roštilj, pečena i pržena hrana.

Krastavci sadrže lužnate minerale koji pomažu regulirati pH tijela. To znači da neutraliziraju kiselost što pomaže kod raznih smetnji. Koriste i kod smanjivanja razine krvnog tlaka. Bogati su silicijem, mineralom koji pomaže tijelu da pravilno konstruira vezivna tkiva, kao što su kosti, ligamenti, tetive i mišići.

Tijekom ljeta ili kad god osjećate da vam nedostaje tekućine i da vam je vruće popijte čašu vode krastavca ili žvačite krišku krastavca. To će pomoći da normalizirate vašu tjelesnu temperaturu.

Advertisement