Zaušnjaci (parotitis epidemica) – Od ove zarazne bolesti uglavnom obolijevaju djeca

Od ove zarazne bolesti uglavnom obolijevaju djeca. Širi se na mjestima gdje se nalazi mnogo djece, kao što su škole, vrtići i si.

Uzročnik bolesti je virus, a prenosi se pljuvačkom.

Vrijeme od zaraze do izbijanja bolesti traje od 14 do 20 dana. Kad nastupi bolest, dijete najprije osjeća umor, glavobolju, zatim bolove u nogama i rukama. Gdjekad povraća, a u nekim slučajevima tuži se na bolove u grlu.

Poslije oteknu zaušne žlijezde i lice. Zanimljivo je da u većini slučajeva otekne lijeva strana lica, a poslije i desna strana. U blažim slučajevima, kada se bolest zadržava samo na doušnoj žlijezdi, oteklina prolazi za 8 do 10 dana, i bolest je savladana. U težim slučajevima bolest se produžava i do mjesec dana. Zaušnjake prate komplikacije kao, što su upala jaja u muške djece te grudi i jajnika u ženske djece. Ponekad dolazi i do nadražaja i upale moždanih opni i gušterače.

Liječenje pomoću čaja

Sastav čaja: 20 g stabljike majčine dušice, 20 g stabljike ive trave, 20 g listova i cvjetova vrijeska, 20 g listova pelina, 20 g listova borovnice, 20 g listova kunice i 20 g korijena bijeloga sljeza

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati 1 minutu. Hladan čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta po 1/2 dl mlakog čaja, zaslađenog medom i s nekoliko kapi svježeg limunova soka.

Jesti prokuhanu hranu sa što više vitamina. Živjeti u okrečenim prostorijama umjerene temperature, bez cvijeća i zelenila. Pod prostorije u kojoj se boravi za vrijeme liječenja ne smije se prati vodom.