Zbog čega nastaje upala jetre i kako je liječiti – U par rečenica smo opisali hepatitis

Hepatitis ili upala jetre ima simptome pomanjkanje teka, mučninu, povišenu tjelesnu temperaturu, a koža može poprimiti crvenožutu boju, urin smeđu, a stolica bjelkastu. Hepatitisom A se inficira kroz usta, a virus koji ga uzrokuje nalazi se u vodi i tekućinama.

Većina slučajeva hepatitisa je izazvana virusima koji napadaju jetru, a označeni su slovima od A do G.

Advertisement

Treba napomenuti da se uzrok hepatitisa ponekad ne može objasniti, što upućuje na to da neki virusi još nisu otkriveni.

Da bi se otkrilo koji je virus uzrokovao hepatitis, provode se testovi iz krvi. Neki od ovih testova mogu otkriti antigene hepatitisa, a to su dijelovi određenih virusa. No češće se otkrivaju posebna antitijela, a to su molekule u imunološkom sustavu domaćina koje napadaju specifične antigene.

Skoro svi bolesnici osjete određeni umor i često imaju blago povišenu temperaturu. Probavne smetnje su vrlo česte, a u nekih se, nakon oko dva tjedna, pojavi tamna mokraća i žutilo kože i sluznica.

Advertisement

Virus tipa B se prenosi preko krvi, samo jedna ogrebotina je dovoljna da se osoba zarazi. Prenosi se i slinom, urinom, spermom i vaginalnim iscjetkom. Rijetko može izazvati rak jetre.

Samostalno liječenje je moguće, no svakako je preporučljivo konzultirati se s liječnikom. U prvim tjednima bolesti izbjegavajte alkohol i nastojite mirovati. Izbjegavajte čokoladu jer oštećuje jetru, a jedite povrće koje potiče njen rad: salatu od maslačka, artičoku, šparoge, krumpir, peršin, te voće jabuke, borovnice i grožđe.

Kako bi spriječili upalu jetre dobro je jesti rotkvice, blitvu i ciklu. Izbjegavajte ljute začine, a pijte do tri čaše dnevno svježeg soka od krumpira razrijeđenog sa vodom. Dobri su i čajevi od maslačka, listova vinove loze, te artičoke i ružmarina.

Advertisement