Zdrava crijeva znače i jači imunitet organizma

U slučaju pojave akutnog proljeva mnogi savjetuju da bolesnik barem 24 sata pijete isključivo biljne ljekovite čajeve.

Također, ne smije se dugo gladovati jer u tom slučaju crijevna sluznica podliježe atrofiji. Također, uvode se obroci od riže, griza, štapića, dvopeka, ribane jabuke, te kuhana piletina ili puretina. Mlijeko se treba izbjegavati u potpunosti, a jelovnik treba obogatiti vlaknima tek nakon oporavka. Čišćenje debelog crijeva najbolji je početak čišćenja, odnosno detoksikacije organizma. Za čišćenje organizma najbolji je izbor kura sa sjemenkama lana. Kura od sjemenki lana je korisna i protiv zatvora, celulita te pretilosti.

Advertisement

Svakodnevnim unošenjem probiotika, ali i prebiotika te fermentiranih mliječnih proizvoda uravnotežuje se crijevna mikroflora važna za imunitet s obzirom na to da je čak 60% stanica imunološkog sistema smješteno baš u crijevima.

Advertisement

Probiotici će smanjiti nadutost i olakšati ostale probavne tegobe. Magnezij je iznimno važan za zdravlje crijeva jer smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva, a da bi se unio u organizam treba jesti zeleno lisnato povrće poput špinata, te riblje meso, piletinu, puretinu, i žitarice. Jelovnik također treba obogatiti orašastim plodovima i mlijekom.

Trebate znati da je najbolja pomoć u probavi tek unesene hrane šetnja!

Čaša vina uz jelo može da bude dobra, ali samo da izazove ili potakne poseban okus jela. Sa medicinske točke gledišta, međutim, vino nema neke prednosti za rad crijeva i probavu.

Ako nakon jela zaista želite pomoći svom želucu i crijevima, trebali biste poći u laganu šetnju. Naime, na osnovu jednog istraživanja došlo se do rezultata koji govore da je ležerna šetnja nakon večere ili bilo kojeg drugog obroka, najbolji način da se što brže isprazni stomak. Pokreti trbušnog zida tijekom šetnje vjerojatno imaju direktan utjecaj na stanice koje su zadužene za pumpanje, odnosno rad želuca.

Advertisement