Zdrave činjenice u vezi suhog voća

Jedna od mnogobrojnih dobrih strana voća je i činjenica da se ono može sušiti, pa tako imamo prirodnu zalihu hranjivih tvari tijekom cijele godine, i kada je voće u svom prirodnom obliku nedostupno.

Osušeno voće uspijeva zadržati niz dobrih sastojaka i funkcija blagotvornih za naše zdravlje.

Trebamo znati da se sušenjem voća ne gube njegovi jako zdravi sastojci poput minerala i vitamina. Sušeno voće popularni je međuobrok velikog broja sportaša, pogotovo onih koji sudjeluju u sportovima koji iziskuju velike napore. Sušeno voće trebalo bi biti totalna zamjena za slatkiše, jer za razliku od suhog voća, slatkiši imaju jako loš efekt na naše zdravlje.

Sušeno voće je jako dobar izvor energije. Ono sadrži značajne količine željeza, kalija, selena te je bogato i mineralima te prehrambenim vlaknima.

Sušeno voće može pomoći osobama koje pate od konstipacije jer ono sadrži vlakna koja čine ovu namirnicu blagim laksativom. Također, suho voće se preporučuje i osobama koje imaju anemiju zbog značajnog sadržaja željeza.

Zbog sadržaja kalcija, suho voće se svrstava u namirnice koje se preporučuju u svrhu prevencije osteoporoze.

Svakako dovoljno razloga da jedete sušeno voće, posebno ako ste ovisni o slatkišima – U tom slučaju vam savjetujemo da slatkiše zamijenite suhim voćem.