Zdravom ishranom smanjite rizik od depresije – Depresiju treba shvatiti ozbiljno, jer je ona više od obične tuge

Prvi korak u borbi protiv depresije treba da bude zdrava i kvalitetna prehrana. Kao i u slučaju mnogih drugih oboljenja, zdravim odabirom namirnica riješit će te se mnogih zdravstvenih poteškoća, pa tako i depresije.

Depresija je na žalost danas vrlo učestala bolest, koju je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njom.

Osnovne karakteristike depresije su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha.

Osim spomenutih, tu su i osjećaj krivnje, bezperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Depresiju treba shvatiti ozbiljno, jer je ona više od obične tuge. Međutim, ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je ona nesrazmjerna razlogu nastanka, ako ne prestaje ili se ponovno vrati, ako nam je teško raditi, družiti se, spavati, jednom riječju više se ne možemo veseliti životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, nego depresija.

Studija, rađena na Univerzitetu u istočnoj Finskoj, koja je uključivala oko dvije tisuće ispitanika, pokazala je da je konzumiranje voća, povrća i žitarica povezano sa smanjenjem psihičkih oboljenja, te da depresivne osobe unose manje hranljivih materija u organizam.

S druge strane, ispostavilo se da brza hrana, šećer i suhomesnati proizvodi utiču na pojavu depresije.

Promjena ishrane poboljšala je rezultate kod oboljelih, a dokazano je da pozitivan utjecaj na raspoloženje ima i smanjenje tjelesne težine.

Depresija je jedna od najčešćih bolesti 21. stoljeća, za čije liječenje još nije pronađen efikasan lijek. Naučnici ističu da je neophodan novi pristup terapiji, a ishrana i način života mogu biti jedna od mogućnosti.