Zdravstvene prednosti cjelovitih žitarica

Važnost cjelovitih žitarica malo je poznata iako primjerice u Indiji ljudi jedu pšenicu ili rižu kao dio njihove najosnovnije prehrane.

Te namirnice su bogate hranjivim tvarima i treba ih uvrstiti u vlastitu dnevnu prehranu zbog raznih zdravstvenih beneficija koje pružaju.

Cjelovite žitarice sastoje se od tri dijela – vanjski sloj zrna, endosperma i središnji dio. Žitarice se općenito mogu podijeliti u dvije vrste – žitarice od cjelovitog zrna i rafinirane žitarice. One od cjelovitog zrna smatraju se znatno zdravijima jer imaju sva tri dijela i sadrže složene ugljikohidrate dok rafinirane žitarice prilikom obrade gube neke dijelove i hranjive tvari.

Prednost cjelovitih žitarica je što smanjuju rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, raka debelog crijeva i još mnogo drugih bolesti. Rafinirane žitarice sadrže velike količine soli i šećera što povećava glikemijski indeks i uzrokuje zdravstvene probleme.

Jedna od najboljih cjelovitih žitarica je ječam. On je bogat izvor mangana, selena, fosfora i magnezija. Uz sve te minerale i vitamine, bogat je prehrambenim vlaknima što ga čini važnim za osobe oboljele od dijabetesa. Sadrži i beta-glukan koji snižava kolesterol.

Kvinoja je odlična žitarica bez glutena za koju se vjeruje da ima mnoge zdravstvene prednosti. Ona sadrži kvalitetne proteine i sve esencijalne aminokiseline. U kvinoji je prisutna aminokiselina lizin koja nije prisutna u većini ostalih žitarica. Kvinoja je i odlična za vegetarijance zbog svojeg visokog udjela proteina. Sadrži i zdravlje ugljikohidrate koji smanjuju nagli rast glukoze u krvi nakon obroka. Kvinoja može liječiti migrenu, poboljšava krvotok čime se smanjuje napad migrene.

Dodajući neke od cjelovitih žitarica u svoju prehranu možete napraviti veliki korak unaprijed za svoje zdravlje jer su one itekako zdrave te nas čuvaju od raznih bolesti.