Žene, ovo su pregledi koje morate obaviti! Redovnim pregledom ste na pola puta ka ozdravljenju

Sistematski i redovni zdravstveni pregledi ključ su zdravog života. Ovo je popis pregleda koje bi svaka žena trebala napraviti.

Preglede nitko ne voli, ali su jako važni.

Na taj način možemo na vrijeme otkriti mnoge bolesti, pa tako i pravovremeno reagirati i lakše ih liječiti. Iako svi mi odgađamo odlazak liječniku na pregled, redovne kontrole su jako važne i trebaju biti sastavni dio našeg života. Mnoge bolesti u stvari otkrijemo kada su u odmaklom stadiju, pa ih je teško liječiti, nekada na žalost i nemoguće. Budite svjesni opasnosti, i odlučite otići na redovnu kontrolu. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na žensku populaciju, i preglede koje bi svaka žena trebala raditi redovno.

Pregledi koje bi svaka žena trebala uraditi…

Kontrola krvnog tlaka – Pregled nije kompliciran ni skup, a kontrola krvnog tlaka je iznimno važna. Prosječna normalna vrijednost je 120/80 mmHG.

Kolesterol – Visoka razina kolesterola jedan je od najvažnijih faktora rizika za moždani i srčani udar. Ukupni kolesterol bi trebalo biti niži od 5.0 mmol/l.

Mamogram – Pregled za otkrivanje raka dojke iznimno je važan za žene, jer rano otkrivanje uvelike povećava vjerojatnost za bolje izlječenje.

Papa-test – Ženama se podvrgavanje papa-testu preporuča svake tri godine, a provodi se kao prevencija raka vrata maternice. Njime se mogu uočiti rani simptomi i znakovi raka.

Pregledavanje kože – Što se ranije otkrije, liječenje raka kože ima bolje ishode. Cijelo tijelo redovito pregledavajte, a ukoliko primjetite kakve neobične promjene na koži, potražite savjet liječnika.