Žitarica spelta – Slabo poznata ali jako zdrava namirnica

Spelta je stara sorta žitarica koja je bogata dijetnim vlaknima, kao i nekim vitaminima i mineralima koje ne nalazimo u pšenici.

Spelta u sebi sadrži sve vitamine B grupe, osim vitamina B12, a ima i do 8 puta više kalcija, magnezija, fosfora i selena od ostalih žitarica.

Kako su minerali u spelti povezani sa organskim ugljikom, oni mogu da se kompletno apsorbiraju u organizmu. Spelta sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalne razine šećera u krvi. Njena izvrsna prehrambena svojstva u tradicionalnim kulturama činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi nakon bolesti ili velikih napora.

U odnosu na pšenicu, spelta ima nekoliko prednosti. Gluten iz spelte je topiv u vodi, a kada se zagrije, razleže se, pa je mnogo lakše probavljiv, od glutena iz pšenice koji kada dospije u probavne organe formira kuglice koje organizam jako teško probavlja.

I drugo, sorte pšenice koje se danas koriste imaju u svom sastavu inhibitore enzime, oni uglavnom služe kao zaštita od insekata, i koji dodatno otežavaju njenu probavu. Spelta ne sadrži ove inhibitore, pa se zato mnogo lakše probavlja u našem organizmu.

Zbog svega ovoga, osobama koje imaju problema sa probavom, artritis, migrene, osjetljiva crijeva i kožne osipe vjerojatno će mnogo više prijati spelta nego obična pšenica.

Ipak, pošto sadrži gluten, nije pogodna za osobe sa celijakijom ili one koji su alergični na gluten.