Znate li razliku između stresa i tjeskobe? Evo što kažu stručnjaci…

Granica između stresa i tjeskobe može biti vrlo nejasna, a oba stanja imaju negativne posljedice na mentalno i cjelokupno zdravlje ako ništa ne poduzmemo.

Da bi mogli pravilno liječiti određeno stanje, najprije moramo razaznati o kakvom oboljenju je riječ.

To je posebno važno u slučaju bolesti koje imaju različite uzroke ali slične simptome. Jako je važno na vrijeme utvrditi o kojoj bolesti je riječ da bi se moglo pravilno pristupiti liječenju.

Stres i tjeskoba su dvije različite bolesti, sličnih simptoma, zbog čega lako možemo pogriješiti u dijagnozi. Ako ne shvatimo na vrijeme o kojoj bolesti je riječ ne možemo je pravilno liječiti, zbog čega se mogu javiti samo neke dodatne komplikacije.

U nastavku teksta pročitajte neke smjernice kojima bi mogli razlikovati ta dva bolesna psihička stanja.

Kako ih možemo razlikovati? Provjerite što kažu stručnjaci.

Mogao bi biti stres… Vjerojatno već znate što kod vas izaziva velike potrese – izazovi na poslu, hrpa računa, prekid veze – ali čak i najmanji okidači, poput izmjene jutarnje rutine, mogu voditi do čudnih reakcija poput bolova u trbuhu, osipa ili problema s koncentracijom. ‘Jednom kada uzrok nestane, osjećate se bolje i simptomi brzo nestaju’, objašnjava psiholog Harris Stratyner. Liječnik vam može pomoći da smanjite utjecaj stresa.

Mogla bi biti tjeskoba… Osjećate se kao da ste pod stresom, ali simptomi ne prestaju, a vi ne možete dokučiti zašto. Možda se svako jutro budite puni strepnje ili se ne možete riješiti osjećaja da je sve izvan kontrole. Ako se tako osjećate većinu dana u razdoblju od šest mjeseci, a zbog toga imate poteškoće s radom ili se ne možete zabavljati, možda imate generalizirani anksiozni poremećaj’, kaže Stratyner. Vaš liječnik može vas uputiti psihologu ili psihijatru za pomoć, prenosi Net.hr .