Znate li sve o kalciju? Pročitajte zbog čega nam je potreban ovaj mineral u tijelu

Kalcij je najpoznatiji po tome što su od njega građene kosti. No, ovaj mineral ja važan i za mnoge druge stvari.

Konzumiranje odgovarajuće količine kalcija svaki dan je bez sumnje jedna od stavaka na vrhu liste prioriteta svakoga tko se želi hraniti kvalitetno i očuvati zdravlje.

Advertisement

Uz jačanje kostiju, kalcij može pomoći i srcu.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. U prosjeku svaka žena ga ima oko 2 i pol kilograma. Velika većina toga je u kostima i zubima. Preostali maleni dio sadržan je u mišićima, tkivima i tjelesnim tekućinama. U prirodi, kalcij se nalazi u stijenama.

Njegova najpoznatija uloga je građenje kostiju. Time sprječava nastajanje osteoporoze, bolesti kostiju koja pogađa oko 8 milijuna žena u Sjedinjenim Američkim Državama. Postoje i neke njegove funkcije koje su manje poznati. Među te svakako spada i to da kalcij koristi svaka stanica i tkivo u tijelu. Primjerice, koriste ga mišići koji su zaduženi prilikom govora.

Advertisement

Istraživanja pokazuju da dovoljna količina kalcija utječe na smanjenje rizika od hipertenzija kod odraslih žena. Uz to, uz odgovarajuće unošenje mliječnih proizvoda svakoga dana masti se mogu brže sagorjeti. Neke najnovije studije pokazuju da odrasle osobe s adekvatnim unosom kalcija mogu imati i manji rizik od raka debelog crijeva.

>> Potreban je za bolji imunitet

Ta odgovarajuća količina kalcija dnevno je 1000 do 1200 miligrama za odrasle. Najviše kalcija sadrže mliječni proizvodi. Šalica nemasnog mlijeka sadrži 302 miligrama kalcija, a šalica nemasnog jogurta od 245 do 415 miligrama. Njime su još bogate namirnice poput ribe, kelja, brokule.

Zadovoljavanje dnevnih potreba kalcija izuzetno je bitno za organizam jer inače on ne može funkcionirati na najbolji mogući način.

Advertisement