Zob – Žitarica koja daje poletnost – Jako je dobra za mršavljenje

Zob je sitna žitarica, pripada porodici trava. Klas zobi sadrži 2 do 6 cvjetova koji se nalaze na raširenoj metlici na vrhu stabljike. Zrna su obavijena pljevom, nesraslom sa zrnom po čemu se razlikuje od ostalih žitarica (pšenice, ječma i raži).

Zob je namirnica koja ima jako nizak udio masti u sebi. Jako je bogata vlaknima, što znači da uz redovnu tjelovježbu, ova žitarica doslovno tjera kilograme sa vas.

Ukoliko ste na dijeti – zob je pravi odabir. Ne vidite bez razloga, kako se često baš pahuljice od žitarica, preporučuju kao zdrav obrok koji ne deblja.

Zbog spomenutih osobina, zob će pomoći i da smanjite povećanu razinu kolesterola.

Ako iz nekog razloga zob nije za vas, ali imate povišen kolesterol, pročitajte članak u kojem smo objasnili kako i orasi mogu da pomognu protiv kolesterola.

Još par riječi o ovoj zdravoj namirnici pročitajte u nastavku…

Zob je jedan od najboljih lijekova za oporavak živčanog sustava, a koristi se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti.

Novija istraživanja pokazala su da zobeno vlakno može znatno smanjiti količinu kolesterola u krvi, pomoći u borbi bolesti srca, povišenog pritiska, pretjerane debljine, proširenih vena i hemoroida.