Zovu je kraljica jeseni – Bundeva, buča ili tikva, sve su to nazivi koje prepoznajemo kada opisujemo ovaj jesenji plod

Bundeva, buča ili tikva, sve su to nazivi koje prepoznajemo kada opisujemo ovaj jesenji plod pun mesa i zdravih koštica.

Došla je jesen pa ćemo u tom tonu još jednom skrenuti pažnju na buču i ljekovita svojstva ove biljke.

Naš narod je od davnina koristio za lijek i buču i njeno sjeme. Sjeme ima oko 33% masnog ulja. U pulpi (mesu) ima oko 93% vode, a ostatak su bjelančevine, bezazotne, materije, ekstraktivne materije, malo ulja i još neke manje zastupljene.

Navika redovne upotrebe u ishrani sigurno je doprinosila općem zdravstvenom stanju, kao što je pad upotrebe imao suprotne efekte. Utjecaj potrošačkog odnosno medijskog pritiska već više godina sigurno je jedan od razloga pada potrošnje, kako buče tako i bučinih sjemenki.

Tako smo buču, kao i niz drugih korisnih namirnica, zanemarili, odnosno zamijenili novim industrijskim proizvodima. Nauka je dokazala niz korisnih sastojaka i u pulpi i u sjemenkama te se ponovno pojačala potražnja za ovom biljkom. Danas buču konzumiramo maskiranu kao farmaceutski proizvod. Sjemenke se koriste za ublažavanje tegoba uvećane prostate, a pozitivni efekti su potvrđeni.

To bi trebao biti razlog da buču opet počnemo koristiti u prirodnom i zdravijem obliku, umjesto da kupujemo skupe medicinske preparate.

Kako i na koji način konzumirati buču? Pronađite bilo koju kuharicu sa domaćim receptima i krenite lagano, jesen je pred vama. Za početak da oprobate juhu od buče?