Ne odgađajte odlazak liječniku jer bolovi u ušima i upale mogu imati jako teške posljedice

Ljeto je vrijeme kada mnogi imaju problema s upalama uha. Bolovi u ušima mogu biti izrazito snažni i dovesti do većih posljedica.

Ne odlažite posjet liječniku jer se radi ‘samo o uhu’.

Uho je povezano s nosno-ždrijelnim dijelom, pa se tim putem šire bolesti iz usta, grla ili zuba. Čak i najmanji pritisak u srednjem uhu može izazvati bolove. Bolovi u ušima su česti kod prehlada, a upale uha mogu izazvati čak i gluhoću.

Potražite liječničku pomoć – Ukoliko primijetite da vam je tjelesna temperatura iznad 38.5 stupnjeva, svakako vam predlažemo da zaštitite uši jer može doći do infekcije. Zapamtite da, ako imate rupicu u bubnjiću uši ne smijete kapati ničime, a kod lakših upala koristite eterično ulje đumbira, uzmite 6 kapi i pomiješajte sa 50 ml tople vode pa namočenu gazu stavite iza uha. Bolovi su jači tijekom noći jer se nalazite u ravnom položaju, pa teže izbacujete sluz.

Infekcije uha stvaraju pritisak na završetke živaca i zbog toga se javlja bol. Bol možete testirati na način da lagano protrljate uši i ukoliko je bol sve jača radi se o unutarnjoj infekciji, a ako boli nema onda se radi o infekciji srednjeg uha. Ili povucite uho prema dolje,  pa ako se bol povećava znat ćete da se radi o infekciji uha.

Kako smiriti upalu uha? Za smirenje upale možete koristiti i razne obloge kao na primjer oblog od narezanog svježeg luka koji je zamotan u gazu, samo ga prislonite na bolno uho. Od domaćih lijekova kao kapi za uši možete koristiti hladno prešano maslinovo ulje koje treba zagrijati na temperaturu tijela i pomiješati ga s jednom kapi lavande i kapi čajevca ili soka od čuvara kuće. Tom mješavinom natopite gazu ili vatu i stavite u uho. Bademovo ulje je dobro za masažu oko uha, u 10 ml stavite tri kapi lavande i kap kamilice te nježno masirajte. Još jedan uzrok je i šum u ušima kojeg ćete se riješiti čajem od imele, matičnjaka, kima i kamilice.

Neke studije su pokazale da ukoliko često imate problema s bolovima u ušima trebate smanjiti unos mliječnih proizvoda, jesti što manje zasićenih masnih kiselina i izbaciti šećer, meso i obilna jela. Moguće je i da ste osjetljivi na kukuruz, kikiriki ili pšenicu. Izbjegavajte i dim cigarete jer on iritira bubnjić.